Olso

I Oslo på kurs - de kan konsten att ta betalt i Norge.

Annars verkar kursen, boendet och vædret vara helt OK.


Hamlet, LFNs Stålmannen


Vad skulle man inte ge för lite beröm som är godare än godis - godare än sura godisar?

Nationalekonomi tar tid

Om man har begränsad arbetskapacitet är att doktorera i nationalekonomi en tidkrävande uppgift, tur att man är urstark och aldrig går hem innan man är klar...

När jag kommer hem får jag en kram av Unkas och då kommer allt att kännas mycket bättre!


Vad har du i ditt kylskåp idag?

Finns något privatare än ens kylskåp? Vad har du i ditt kylskåp idag? Vi har mest ost och andra mejeriprodukter... kan det bero på att min fru jobbar med ost eller på att jag, liksom Joey Tribianni, vill ha allt med ost?

Kylskåp


Ny bild

Jag har länge varit avundsjuk på Hamlets tuffa profilbild på sig själv och i dag, ÄNTLIGEN, hittade jag en som var nästan lika tuff på mig själv...

 

Till alla som inte var med i fredags: jag rekommenderar starkt att tillbringa fredagskvällarna med Kalle, han är en hyvens prick. Inte minst när han agerar "bodyguard" för att lugna min fru.


Utflykt på internet efter tips från DN

Ja vad ska man säga, kolla in det här citaten från sidan http://www.godhatessweden.com/

 

"Fags have a 3 point agenda:  1) decriminalize sodomy, 2) add fags to the protected classes as victims like blacks, and 3) criminalize Gospel preaching against fags.  Sweden's doom is now irreversible!" "Sweden is a land of sodomy, bestiality, and incest."

 

Maggie tror att "pastorn" har för mycket tid - själv tror jag att all storts fundamentalism är av ondo... eller så tyder det på att han inte vågar göra det han egentligen vill...kanske med andra män.


Förlust

Inte helt oväntat blev det förlust mot SödraDal, förlustsiffrorna skrevs till 0-6, efter att vi missat 2 straffar och släppt in en del enkla mål. Det fanns dock tendenser till att vi kommer att spela helt OK när vi väl börjar träna...

Mitt eget facit var föga imponerande: ett skott på mål, ett utanför och en "tvåa" för hårt spel...


Årets första träningsmatch

Om 30 minuter är det samling för årets första träningsmatch - borta mot SödraDal. Det känns grymt skoj att säsongen kommer igång på riktigt! Inte säkert att det känns lika skoj efter matchen, SödraDal borde vinna med ett par bollar i kraft av att de tränat hela sommaren.

 

Själv har jag inte tränat hela sommaren, bara små delar av den...


Solna Korv

Jag fick igår en mycket intressant sak med posten - en profilbroschyr om Solna korv: Sveriges enda fristående fastfood-grossist och fastfood-koncept.

Fastfood-konceptet är "Blue Line Club" och innehåller allt man kan tänka sig utom ljuslådor...

 

Det mest slående i broschyren var dock öppettiderna för korvmojjarna i Storstan, ta t ex Tullfritt Norra som har öppet Mån-Tor 10-03, Fre 10-05, Lör 11-05 och Sön 11-03... jag tycker det är lite svagt att behöva ha stängt ibland. ;-)

 

 


Helenas Sexiga Underkäder

Det är gött att göra reklam på sig blogg... jag undrar vad jag skrivit som fått google att anse att den annonsen passar på min blogg.

Helenas sexiga vessla eller Kenneths krispiga kakor eller Nationalekonomi på burk, hade kanske passat bättre, eller varför inte, Patrik Ekwalls sexiga underkläder.

Jag antar att bröllop och sexiga underkläder hör ihop... iallafall i Googles syndiga värld!

"Assars långa långkalsonger" is the shit!


Regndop i Baskemölla Kapell

Det regnade friskt i Baskemölla, i lördags, när släkten samlades för att bevittna dopet av min systerdotter - Moa Hanna. Jag och Ulrika fick äran att bli faddrar även för Moa, precis som vi är för hennes storebror Gustav.

Vad gör en fadder? På svenska kyrkans hemsida finner vi följande svar:

En fadders uppgift är att be för sitt fadderbarn och hjälpa det att lära känna Jesus och tro på honom. Det innebär att faddrarna ska hålla kontakt med sitt gudbarn hela livet, komma ihåg viktiga dagar som dopdag, julafton och födelsedag, engagera sig i barnet och stötta föräldrarna i att till exempel be aftonbön med barnet.

Ofta bär någon av faddrarna barnet till dopet. De kan hjälpa till i dopgudstjänsten med textläsning eller ljuständning. Efteråt får de ett fadderbrev som påminner om deras hedersamma uppdrag.

Förr skulle faddrarna fostra barnet om föräldrarna dog. Numera finns det ingen sådan regel. Idag är fadderskapet ett personligt och moraliskt åtagande.

Vilka väljer man då till faddrar? Många föräldrar ber sina syskon eller andra släktingar, andra väljer goda vänner. Om man väljer goda vänner utvidgar man släkten och därmed nätverket runt barnet. Den som är fadder är det för livet.

Det är väl oklart hur mycket vi kan lära barnen om Jesus... och än mindre få dem att tro på honom... men vi ska nog kunna vara med som stöd under deras uppväxt och "Hamlet - moralens väktare"s hjälp kan vi nog lära dem skilja på rätt och orätt.... även om det också är tveksamt.

Jag läste evangeliet om Jesus och barnen under dopceremonin - det är en fin text. "Sannerligen den som inte tar emot Guds rike som ett barn, skall aldrig komma dit in" säger Jesus till sina lärljungar. Det återstår att se om man gjort det... och om det är nödvändigt.


Familjen samlas

Idag kommer mor och far på besök, jag ska hämta dem vid flygbussen om 25 minuter - det ska bli trevligt! Anledning till att de kommer ner från vackra Västerbotten är att det på lördag är dop, min systerdotter ska döpas i Baskemölla kapell. Kvar in norrland lämnar mina föräldrar Sesam den antibiotikaätande katten.

vessla

Anledningen till att katten äter antibiotika är att han blev biten i kinden av en Småvessla (http://www.skogsreflexen.net/index.cfm?docID=2082), dessa små gynnare biter sig fast vid huvudet på djuret den anfaller (försvarar sig emot) och släpper inte taget (enligt uppgift)... Men Sesam lyckades få lös vesslan och döda den, pappa hittade den på gårdsplanen, dock blev såret mycket infekterat och efter ett besök hos veterinären så äter katten numera antibiotika.

En sedesam historia som lär oss att det kan vara farligt att jaga allt som rör sig och att man då lätt hamnar på en tio dagar lång antibiotikakur...


Maggie

Nu är Maggie tillbaka i vårt gemensamma arbetsrum och hon krävde direkt att bli omnämnd i min blogg. Det är gött att höra att det knappas på ett annat tangentbord än ens eget, mycket bra för arbetsmoralen - jag tror dock att det snart är dax att gå hem och ta hand om min tvättid.

Dagens Nationalekonomi

Om du vill modellera beslutet att ansöka om kontantförmåner, från social försäkringssystemet, för en arbetskada , betänk följande:

Individen antas ta ett rationellt beslut, om han ska ansöka om förmåner eller inte, baserat på arbetsförmågan och den förväntade livstidsinkomsten givet tillstånd (förmånstagare, icke-ansökt, nekad och i karens). Detta val beror delvis på förväntad kontantförmån, den subjektiva sannolikheten att bli accepterad och den förväntade karenstiden.

De som fundrar på att ansöka bedömer sin arbetsförmåga och beräknar utifrån detta  inkomsten över livstiden av att vara förmånstagare (givet sannolikheten att bli accepterad och förmånsnivån), av att inte ansöka, av att bli nekad förmåner (givet sannolikheten att bli accepterad) och av att vara i karens under en viss tid innan de får veta om de är förmånstagare eller blir nekade förmåner. Efter de gjort detta beslutar de om de ska ansöka eller inte.  Tur att de har god information och kan använda miniräknare.

Det som är kul med nationalekonomi är att en sådan modell kan ge intuitivt trevliga resultat som att: karenstiden avskräcker de som skulle kunna jobba från att ansöka om bidrag, om bidragen ökar så ökar antalet ansökningar och att de som har låga löner innan sin skada och de som jobbar i bransch med stor arbetslöshet är mer benägna att ansöka om förmåner...


Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen!...

... som Kalle sa. Ja, igår kom skatteåterbäringen men den försvann lika fort som den kom - framkallade 218 bilder från bröllopet, var hos optikern (jag var inte rädd) beställde nya linser och glasögon (ett utmärkt substitut till att kisa, tänk på det Kalle), betalade det statliga jaktkortet och hämtade min kemtvätt.

En frack, två frackskjortor, två frackvästar och två kostymer kemtvättades för 1025 SEK, är det ett bra pris eller ett dåligt? Kemtvättsmarknaden är helt okänd för mig... och hur bedömmer man resultatet egentligen?

 

Patrik Ekwall, "sportkrönikör" i TV4, och Ulf Karlsson Fd förbundskapten i friidrott har rykt ihop enligt kvällstidningarna, iallafall verbalt... Oavsett vad det gäller så är jag på Ulf Karlssons sida - jag vet inte hur många sportevenemang på TV4 som Patrik Ekwall förstört med sin okunskap, besserwisserattityd och sina plumpa försök att var bundis med idrottsmännen. Det är till och med så att jag stått över vissa sportsändningar på TV4 för att slippa Ekwall - det är helt otroligt att ledningen för TV4 sporten har mage att ha kvar honom i rutan. Han är säkert en trevlig och genomgod människa, men det ger honom inte rätten att klafsa omkring på sportevenemang och försöka få så mycket TV-tid som möjligt. Skönt att friidrott sänds på SVT idag när Ulrika ska leka med sina kompisar och jag får bestämma över fjärrkontrollen själv. ;-)

 


Bottennapp i Baltikum

Min golfspelade vän, Mathias, hade två dåliga dagar på golfbanan i Lettland och missade "cutten" med 5 slag. Det var den andra missade cutten i år på 10 tävlingar ett klart godkänt facit, men nu måste det bli skärpning så jag får se honom spela "live" i tourfinalen på Barsebäck i vecka 39... Jag håller tummarna - gör ni?

Golf


Helgen...

... är sedan 3 timmar tillbaka officiellt över. Denna helg har definitivt gett nya krafter - så lungt var det längesen vi tog det!

 

  Lördagen spenderades i lägenheten med städning, hemsideredigering, friidrott på TV och Splintercell - däremellan hann jag läsa lite om socialförsäkringarnas försäkringsmässighet och tillaga en rostbiff. Det hela skedde dock i ett behagligt tempo och med rogivande framgång :-)

  Kvällen avslutades med filmen Sideways, mycket välgjorde komedi med ett stark inslag av vinprovning... På tal om det så är Conde de Valdemar, Reserva, ett mycket gott rödvin - fint till rostbiff.

 

  Söndag var det middag och tårtkalas i Bjärred - hela familjen utom de bofasta norrläningarna var där. Vi så också till att städa ur och ta ett sista adjö av vår SAAB - den kommer att återvinnas inom kort.

 


Fredag

Fredagslunch på "stan" med de andra doktoranderna, innebandy på Astra, tv-kväll i soffan och imorgon börjar friidrotts-vm - detta är i sanning en bra fredag.

 

Följer med spänning Mathias framfart på Teila Touren i Lettland, det går lite trögt just nu... Jag är dock säker på att han placerar sig topp-20 denna vecka. Följ golftävlingen här: http://www.golfdata.se/live/res_lbo.asp?tk=d0531xx&tour=ST


Sötsug

Godis

Har ett otroligt sötsug efter lunch nuförtiden - tror det beror på de kakor vi åt till kaffet när jag var hemma och hälsade på far och mor. Jag har sett en annan föklaring också, en evolutionär förklaring. Det var en forskare som hävdade att det är de högst utvecklade som har ett sötsug efter de ätit, detta som en försvarsmekanism mot de faror som lurar om man blir slö efter maten... Främst lejon, geparder, lodjur, vargar och andra rovdjur. Om man äter socker efter maten blir man pigg och på sin vakt mot rovdjuren, därför är de främsta överlevarna människor med sötsug.

 

Jag sätter en tia på att det är vanan som gör mig sötsugen, men det känns skönt att veta att jag kan springa ifrån vargen om jag äter en glass nu.


Läderlappen

Jag, Unkas, Kalle och Maria var på "Batman -- Begins"  på Filmstaden i Malmö, åtminstone 3/4 av oss var mycket nöjda med det vi såg. Jag kan tänka mig att se den igen... men då gillar jag filmatiseringar av serietidningar. Borde nog gå och se Fantastiska Fyran också. På det hela taget är det många filmer man borde se just nu - tur jag har några fribiljetter kvar. Tack Telia Fördel för fribiljetterna, och tack till mig själv som betalat så mycket till Telia att jag får ta del av deras fördelar - det kanske inte är några fribilljetter vid närmare eftertanke...

Läderlappen

Första tisdagen i månaden = Bishop's Arms, hamburgare och, idag, vatten. Ska träna innebandy klockan 21.00.


Skytte och luftfärd

Andra helgen på raken som vi besökte Österlen, denna gång var huvudattraktionerna skytte på älgbanan i Gyllebo och Ulrikas luftfärd över Kåseberga.

Skyttet gick som förväntat trögt, det var ett tag sen jag höll i en bössa. Tror vi får lägga in fler övningstillfällen framöver... Men några fem-ettor kan jag dock uppvisa, såväl på löpande som på stående älg.

Även luftfärden var lite trög - det blåste inte tillräckligt till en början. Vid det andra försöket blev det dock bättre och Ulrika fick mersmak för "paragliding" eller vad det heter - man hoppar över ett stup och glider omkring i en "fallskärm", i detta fall med en instruktör bakom sig.

Helgen höjdpunkt var dock middagen med "kyckling-tikka masala" - roliga konversationer och god mat.


hits