Olika åsikter om röjning

Visste ni att röjning (i bemärkelsen köra med röjsåg i skogen för att förädla trädbeståndet) är ett omdiskuterat ämne? Det finns ett flertal olika skolor, två av dessa är Skogsbolagsskolan (SBS) och Lars Henry-skolan (LHS). De beskrivs bäst genom de skillnader som finns (båda skolorna lämnar förstås friska snabbt växande tallar och granar osv):

I: hur ska man gör man älgskadade tallar (tallar vars toppar blivit uppätna eller brutna av älgar)?
SBS: lämna dem stående för älgarna återvänder ofta till samma träd för att äta - minskar risk för ytterligare älgskador.
LHS: hugg ner dem för det ser snyggare ut, de blir till gödsel för de övriga träden när de förmultnar och vi vill inte att älgarna ska återvända
II: hur långt avstånd ska man ha mellan stammarna (d v s de träd man lämnar)?
SBS: 2 m, så vi slipper röja en gång till
LHS: Beror på terrängen, men definitivt tätare än 2 m om det finns träd så det räcker, bättre att röja en gång till och då har fler att välja mellan inte minst med tanke på eventuella framtida älgskador
III: Ska man röja bort lövsly (små björkar, al ("ördra") osv) runt de stammar man lämnar?
SBS: Nej, det behövs inte så länge slyet inte är högre än tallarna/granarna
LHS: Ja, det blir snyggare, mer ljus på hela trädet, mer gödsel vid förmultning och älgarna kommer inte dit för att äta löv på sommrarna

Detta kan tyckas vara ganska små skillnader, men det har en ganska stor betydelse för själva röjningen - vad tror du är orsaken till dessa skillnader? Tag i beaktande att Lars Henry är en liten skogsägare och att skogsbolagen äger mycket skog.

Tillbaka

Gårdagen bjöd på 15 timmars resa och 125 mils körning (inte precis någon Kingen-fart, men ändå 90 km/h i snitt). Jag, Unkas och Kvarken (de senare är än så länge oskiljaktiga, vilket iofs gäller det alla tre) kom hem till Lund igår vid 22-tiden. Om ganska precis två månader har jag bott i Lund i 10 år, och det är kanske dax att säga att jag kommer från Lund när folk frågar men det känns lite konstigt. Något som talar för det senare är att jag tagit ner kastspöet till Skåne, ett tydligt tecken på att jag bytt hemvist.... Det är inte mitt favvo kastspö, det lämnade jag i Strandåker, men det är ändock att räkna med (Shimano-rulle, och ett dubbel-aktions Shakespear).

Det som fattas mig nu är någon att fiska med, någon som kan visa mig var de Skånska gäddorna står - känner ni någon? Helst någon som inte skjuter gäddorna med Salongsgevär.

Imorgon börjar allvaret på institutionen igen, nästa vecka konferens i Lund/Köpenhamn och på denna ska jag ha en poster-presentation - det kan bli spännande att få ihop den på ett bra sätt.


Grattis Unkas!

Idag fyller min älskade Unkas år, det är lämpligt att ni gratulerar henne... ;-)

Mycket intressanta inlägg när det gäller kutym, det verkar finnas en viss generationsdiskrepans - Kingen och de äldre säger på ett sätt (med ett tydligt U) och de yngre, med Leif  i spetsen, verkar säga på ett annat (med ett tydligt  Å eller O). Spännande!

Och så kom regnet

Efter en vecka med strålande solsken och mellan 24-28 grader varmt har det första juniregnet fallit över Strandåker och dess invånare. Detta innebär att såväl mor & far som Unkas blev blöta, själv smälte jag eftersom jag är så söt...

Vad har den soliga och varma veckan bjudit på för min del? Ja, det har varit en salig blandning av röjning i skogen, vedhantering, forskning, gräsklippning, golf, trädgårdsarbete och fiske - precis som det ska vara det vill säga.

I fredags hämtade jag Unkas och kvarken vid flyget (som var försenat) efter det åkte vi hem till Kingen och Lindas nya lägenhet och drack te - teet var god, lägenhet trevlig och Kingen var övertygade om hur man uttalar "kutym". För er som inte vet det så håller vi på med en liten undersökning om hur detta ord uttalas - Leffe tycker ett sätt, Kingen ett annat, jag säger på båda sätten (diplomatiskt, men oftast som Kingen), Unkas säger som Leffe, mor & far säger som Kingen, Robin säger som Kingen, PJ säger som Leffe, Maggie säger som Leffe, Gallo letar i sin franska rötter efter uttalet och har bett att få återkomma...

Hur uttalar du KUTYM? Skriv det fonetiskt under kommentarer eller ring och tala inne det på min mobil (om du har numret).


Ps. Årets första gädda...


Surt sa räven

Färden norrut fortsätter imorgon - något för tidigt. Detta efter att vi missat cutten i helgens tävling. Vi är jag och Mathias och det är den senare som gör allt jobbet - jag bara bär. Sporten är golf - härligt spel.

Förutom dagar som denna.

Strandåker imorgon kväll känns dock lockande!


hits